Türkiye’nin ilk kadın akrobasi pilotu neden minare işçiliğinden emekli oldu?

Türkiye’nin İlk Kadın Akrobasi Pilotu Neden Minare İşçiliğinden Emekli Oldu?

BURSA (İGFA) – Atatürk’ü en iyi anlatan kadın araştırmacı yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, Atatürk’ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen ile ilginç bir anekdotunu paylaştı.

Herkes Duysun TV’de yayınlanan Yavuz Gerçekçi ile Gerçek Sesler programına konuk olan araştırmacı yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, araştırmaları sırasında Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen ile yaptığı söyleşide, Gökçen’in kendisine, “Ne olur bizi anlatma. Bizim üstümüzde işlerde yapan pek çok kadınımız var onlardan bahset. Bahset ki, onlar da bilinsin. Edibe’yi anlat” dediğini aktardı. Güntürkün Kalıpçı, bu öneri üzerine Edibe Subaşı’yı araştırmaya başladığını belirtti.

Edibe Subaşı hakkında bilgi edinen Güntürkün Kalıpçı, “Dünyadaki 180 havacı arasında Viyana’da toplantı yaptıklarında sadece bir Türk kadın havacı vardı, o da Türkiye’nin meşhur havacısı Edibe Subaşı. 1932-1933 yıllarında Türkiye’yi temsil etmiş ve New York basınında da kendisine yer bulmuştu. Bu bilgilerden sonra merakım daha da arttı” şeklinde konuştu.

Güntürkün Kalıpçı, bir lisedeki konferansta çocuklara Edibe Subaşı’yı sorduğunda, çocuklardan birinin dizisi olduğunu yanıtladığını belirtti. Araştırmacı yazar, Subaşı’nın sivil havacılığın tanıtımı için faaliyet gösteren bir isim olduğunu ve Türkiye’nin ilk kadın akrobasi pilotlarından biri olduğunu vurguladı. Ayrıca Subaşı’nın sigorta kayıtlarında “minare işçisi” olarak geçtiğini ve Türkiye’de sivil havacılığın gelişimine katkı sağladığını söyledi.

İlknur Güntürkün Kalıpçı, Cumhuriyet dönemi kadınlarının başarılarına dikkat çekerek, Erzurumlu kadın kahraman Üstteğmen Fatma Hanım’ın Bursa’yı savunurken gösterdiği cesareti anlattı. Güntürkün Kalıpçı, bu tarihi örnekleri okuyarak yaşadığı sıkıntıları unuttuğunu dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir