Aydın’da Zeren Ertaş’ın ölümüne neden olan asansör kazasının ardından gündemden düşmeyen yurtlar, eksikliklerinin yanı sıra yaşanan baskıcı uygulamalarla da sık sık tartışma konusu oluyor.
Sözcü’den Kemal Atlan’a konuşan, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Muhasebe ve Finans Yönetimi 1. sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Ömür Nur Sırma, kaldığı Kütahya Türk Diyanet Vakfı Kız Yurdu’nda uygulanan baskıyı anlattı. Yurtta kılık-kıyafetlere müdahale edildiğini, yurdun içinde dahi şort giymeye izin verilmediğini ve yemeklerin kötü olduğunu belirten Sırma, “Erkekler tahrik olduğu için pijama ile dışarı çıkmamıza izin verilmiyor. Sigara içilecek yer gösterileceği belirtilmesine rağmen gösterilmedi. Kapalı olmayan öğrencilere ayrımcılık yapılıyor. Psikolojim bozuldu. Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı bir yurda yerleştirilmek istiyorum” dedi. Sırma, yurt görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
‘ETEK BOYU DİZ KAPAĞININ ALTINDA OLACAK’
Yaklaşık 1,5 aydır yurtta kalan Sırma, yurda kayıt yaptırılırken kendisine bir sözleşme imzalattırıldığını belirterek şunları söyledi:
“Annemle her konuşmamda ‘Ben yaşamaktan bıktım, ben burada mutlu değilim’ ifadelerini kullanıyorum. Daha 19 yaşındayım. Mental olarak orada çökmüş durumdayım. Yurda kayıt yaptırırken imzalanan sözleşmede kılık ve kıyafetime özen göstereceğim yönünde madde vardı. Fakat bunu çarptırıp, etek boyumun diz kapağında veya diz kapağının altında olması gerektiğini belirttiler. Ayrıca koridorlarda şort giymeyeceğimize, koltuk altının gözükmeyecek şekilde kısa kollu giymeyeceğimiz gibi kuralları bize dayatmaya başladılar.
Bunlara uymazsak tutanak tutulmakla tehdit ediliyoruz. Koridorlarda güvenlik kamerası olduğu için böyle bir şey yaptıklarını söylüyorlar. Ama tesettürlü arkadaşlarımız açık bir şekilde geziyor. Onlar öyle geziyorken biz niye böyle gezemiyoruz?”
‘ERKEKLER TAHRİK OLUYOR’
Yurttan dışarı çıkarken de kıyafetlerinin düzgün olması gerektiği yönde vakıf görevlileri tarafından baskı uygulandığını ifade eden Sırma “Bana yönetim memuru tarafından şu cümleler kuruldu: ‘Bence pijama ile sokağa çıkmayın, erkekler tahrik oluyormuş.’ Bu nasıl bir cümledir. Böyle bir düşünce ile gelen birisine karşı öğrencisini nasıl koruyamıyor, cevabını nasıl veremiyorlar? Ben 1,5 aydır tüm bunlara sessiz kaldım” dedi.
‘MAHALLEYE ERKEK ARKADAŞIMIZIN GELMESİ YASAK’
Sözleşmede sigara için hocaların gösterdiği yerde içilmesi yönünde bir madde bulunduğunu ancak yurtta sigara içen öğrencilere bir yer gösterilmediğini belirten Ömür Nur Sırma, “Mahallede sigara içilmemesi söyleniyor. Mahalleye erkek arkadaşımızın getirilmemesi isteniyor. Orası koskoca bir mahalle. Sadece bir yurt yok. Bunları bize sürekli baskılıyorlar” ifadelerini kullandı.
“Çoğu arkadaşımız bu konulardan şikayetçi” diyen Sırma, yurtta kalan öğrencilerin ailevi ve ekonomik nedenlerle bir şey yapamadığını de dile getirdi, “Eğer konuşurlarsa yurt ile ilgili de sıkıntı yaşayacaklar. Genç kızlara haklarını öğretmek yerine susmayı öğretiyorlar. Bunu da dini kullanarak yapıyorlar.”
SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Yurtta yaşadıkları nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu ve ders çalışamaz hale geldiğini ifade eden Sırma, yurt görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Geçtiğimiz gece ders çalışması nedeniyle yurtta görevli memur tarafından aralarında tartışma geçtiğini sözlerine ekleyen Sırma şunları söyledi, “Gece saat 00.00 sıralarında odada ders çalışırken görevli memur geldi. Lambayı kapatmamı istedi. Yanan da içerisinde buzdolabı ampulü bulunan bir masa lambasıydı. Kendisine ders çalıştığımı belirtmeme rağmen bana bağırarak etüt odasında ders çalışmam gerektiğini söyledi. Bana ‘terbiyesizsin, saygısızsın, kul hakkı yiyorsun’ dedi. Ben sakince ‘hocam sizinle münakaşa etmek istemiyorum, dilekçe verebilirler, hukuki yollara başvurabilirler’ dememe rağmen halen bağırmaya devam etti. Saat 02.00 gibi polisi aradım, tansiyonumun da yüksek olduğunu söyleyince polisler ambulans da gönderdi. Ambulansı bir idareciye haber vermeden çağırdığım için bunun da suç olduğunu söylediler. Polisler geldi ve karakola götürdü beni. Yurtta psikolojik şiddet gördüğümü ve yurtta kalmak istemediğimi söyledim. Şu anda üniversitede 2 hafta önce tanışmış olduğum başka birinin yanında kalıyorum. 1,5 aydır psikolojim çok bozuldu. Bunlar derslerime de yansıyor. Ders çalışamıyorum. 2 hafta sonra vizelerim başlıyor. Sınavlarıma çalışmam gerekirken ben bunlarla uğraşıyorum. Yetkililerden tek isteğim bir KYK yurduna yerleştirilmek. 19 yaşındayım ve çok yoruldum. Savcılığa yurt görevlileri hakkında şikayetçi oldum.”
İKİ ÖĞRENCİ İNTİHAR ETMİŞTİ
Eskişehir’de geçtiğimiz ay Anadolu Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Resul Alan’ın, üniversitenin yemekhane bölümünde yaşamına son vermesinin ardından birkaç gün sonra Eskişehir Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencisi Sezen Naz R., kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Mükrime Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nun beşinci katından atlayarak intihar etmişti. (HABER MERKEZİ)