Tencere yemeklerini hafife almayın! Yaz-kış demeden haftada 2 kez tüketin

‘OBEZİTE RİSKİNİ AZALTIYOR’

Günlük hayat koşturmacası içinde gün içerisinde birçok kişi hazır yemekleri tercih edebiliyor. Yapılan son araştırmalara göre hazır gıda tüketimi tıpkı Avrupa’nın geri kalanında ve ABD’de olduğu gibi Türkiye’de de artış içinde olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar ise tencere yemeklerinin sağlık açısından önemine dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Mutfak kültürümüzün önemli bir parçası olan tencere yemekleri, pek çok yönüyle hazır yemeklerden çok daha sağlıklı bir seçenek. Evde pişirilen tencere yemeklerini tüketmek pek çok bilimsel çalışmaya göre obezite riskini de azaltıyor” açıklamasında bulundu.

‘HAZIR YEMEKLERE GÖRE DAHA SAĞLIKLI PİŞİYOR’

Tencere yemekleri, ev dışı yapılan veya katkı maddeleri içeren hazır yemeklere göre çok daha sağlıklı bir seçenek olmasıyla önemini koruyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Tencere yemekleri çoğunlukla bitkisel sıvı yağlarla yapılması, birçok çeşit besinin bir arada bulunabilmesi, sebze ve bakliyat yemeklerini çeşitlendirmesi, lezzet artırıcı koruyucu katkı maddelerinin kullanılmaması gibi pek çok nedenden dolayı hazır ve ev dışı tüketilen yemeklere göre çok daha sağlıklı pişiyor” diye konuştu.

‘LEZZET ŞÖLENLERİNİN BAŞROLÜNDE’

Bazı çalışmalara göre tencere yemeklerinin özellikle çocukların daha az yağlı beslenmelerini sağladığını ve bunun da obezite riskini düşürdüğünü hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Tencere yemekleri sağlığımız açısından pek çok malzemeyi bir araya getirmekle kalmıyor aynı zamanda tüm aileyi aynı sofrada buluşturarak aslında aile bağlarını da güçlendiren bir etki yaratıyor. Anadolu’nun mutfak kültüründe yüzyıllardır var olan tencere, bugün ülkemizin farklı yörelerinden binlerce çeşit yemeğin de olmazsa olmazı. Binlerce yıl önce insanlığın beslenme şeklini değiştiren, ateş üzerinde pişirilen yemeklerden suda pişirilen yemeklere geçişi sağlayan tencere, farklı malzemelerle yapılan çeşitleriyle günümüz mutfaklarının lezzet şölenlerinin de başrolünde” dedi.

‘HAFTADA İKİ KEZ TÜKETMEK GEREKİR’

Tencere yemeklerinin en önemli temel malzemeleri zeytinyağı, kuru soğan, salça/domates ve havuç. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Sonbahar ve kış dönemi için ıspanak, pırasa, kereviz, brokoli, pazı, lahana, karnabahar gibi vitamin-mineral deposu ve lif bakımından zengin sebzeleri sıkça tüketmek gerekiyor. Ayrıca lif ve protein açısından zengin olan, kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir içeren, kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya ve bezelye gibi kuru baklagilleri yaz/kış demeden haftada ortalama iki defa tüketmek çok önemli” diye devam etti.

TENCERENİN MALZEMESİ DE ÖNEMLİ

Tencere yemeklerinin faydalarından yararlanmak için yemek yaparken kullanılacak tencerenin hangi malzemeden üretildiğinin de önemli olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Paslanmaz çelik, dökme demir, granit ve seramik sağlıklı tencere seçimi için en doğru alternatifler arasına giriyor. Teflon veya alüminyum gibi malzemelerle yapılmış ürünleri kullanmaktan kaçınmak gerekiyor” uyarısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x