Neden Tatlı Yemek Midenizi Bulandırırken Tuzlu Yemek Bastırır?

Özellikle o mide bulantısı aşırı rahatsız ettiğinde krakerden ekmeğe kadar birçok tuzlu atıştırmalık için aranır dururuz.

Vücudumuzun yiyeceklere karşı bu ayrımı yapmasının nedeni ne?

Tatlı yiyecekler neden mide bulantısına neden olur?

Tatlı yiyeceklerin yoğun miktarda şeker içermesi, vücudumuz üzerinde bazı etkilere neden oluyor. Bunlardan ilki de kan şekeri dalgalanmaları. Şeker tüketimi sırasında kan şekeri hızla yükselip ardından hızlı düşünce hipoglisemiye yol açabiliyor. Bu da mide bulantısının yanı sıra baş dönmesi ve hâlsizlik gibi semptomlara neden olabiliyor.

Aynı zamanda şekerli yiyecekler mide asidi üretimini arttırıp mide duvarını tahriş ederek de mide bulantısına sebep olabiliyor. Özellikle hassas midesi olanlar bunu en sık yaşayanlar arasında.

Rafine şekerin sindirim sistemindeki fırsatçı bakterileri beslemesi ise mide bulantısının diğer nedenleri arasında. İstilacı bakteriler, faydalı bakterileri ortadan kaldırarak dengemizi bozabiliyor.

Tuzlu yiyeceklerle gelen o bastırma hissinin nedeni

Tuzlu yiyeceklerin mide bulantısını hafifletici etkisi, genellikle vücudun elektrolit dengesi ile ilgili. Tuzun sodyum içermesi, bu dengeyi koruyan etmen. Elektrolitlerdeki dengesizlik mide bulantısını tetiklerken tuzlu yiyecekler, dengeyi sağlayarak mide bulantısını azaltabiliyor.

Tuzlu yiyecekler midedeki asit seviyelerini dengelediği ve mide astarının tahrişini azalttığı için de mide bulantısını hafifletiyor.

Tüm bunlar sayesinde de mide bulantısı hissettiğinizde ilk bulduğunuz tuzluyu yiyerek mide bulantınızın geçmesini sağlayabilirsiniz.

Kaynaklar: Healthline, BuzzRx, Omegaquant

İncelemek isteyebileceğiniz diğer içeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x