Arz-talep dengesizliği pastanelerin gözdesini vurdu! Fiyatları rekor kırıyor….

Tereyağı Fiyatları Rekor Seviyelere Ulaştı, Kriz Devam Ediyor

Dünya genelinde tereyağı fiyatları tarihi rekorlara yaklaşırken, Avrupa Birliği ve Yeni Zelanda gibi büyük üreticilerin stoklarının tarihin en düşük seviyelerine gerilemesi krizin ana nedeni olarak gösteriliyor. Artan talep ve üretimdeki sıkıntılar özellikle pastane sektörünü olumsuz yönde etkiliyor.

Avrupa ve Yeni Zelanda’dan Tarihi Düşük Stoklar

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel tereyağı ihracatının yaklaşık %70’i Avrupa ve Yeni Zelanda’dan karşılanıyor. Ancak bu bölgelerde stokların tarihi düşüş yaşaması, arz sıkıntısının fiyatları neredeyse iki katına çıkarmasına neden oldu. Avrupa’da 100 kilogram tereyağı fiyatı 2021’de 400 euro civarındayken bugün yaklaşık 800 euro seviyelerine yükseldi.

Süt Üretimindeki Sorunlar Krizi Derinleştiriyor

Avrupa’daki süt üreticileri, artan maliyetler ve enflasyonun etkisiyle üretimlerini kısmak zorunda kalıyor. Ayrıca sürü hastalıkları ve finansal baskılar nedeniyle süt hayvanlarının sayısında azalma yaşanıyor. Bu durum, tereyağı üretiminde azalmaya ve stoklarda erimelere neden oluyor.

Pastane Sektörü Tedarik Sorunuyla Karşı Karşıya

Parisin ünlü fırınlarından Mamiche, ‘beurre de tourage’ tereyağını düzenli tedarik edemiyor. Tedarikçi değişikliklerine rağmen, fiyatlarda %25-30’a varan artışlar olmasına rağmen Mamiche, müşteri memnuniyetini sağlamak adına maliyeti üstlenmek zorunda kalıyor. Benzer zorluklar, Hong Kong’daki Fransız fırın zinciri Bakehouse’ta da yaşanıyor.

Asya’da Artan Talep, Üretimi Yetiştiremiyor

2025’te küresel tereyağı tüketiminin %2,7 artış göstermesi beklenirken, üretim talebi karşılayamayacak. Özellikle Çin’de tereyağı talebi bir yılda %6 arttı. Tayvan ve Hindistan gibi ülkelerde de talep hızla artıyor. Bu durum, üretim kısıtlamalarıyla birleşince fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor.

Tedarikçiler Arasında Değişimler ve Artan Maliyetler

Yeni Zelanda’daki tereyağı üretiminde yaşanan sıkıntılar küresel arzda zorluklara yol açarken, tedarikçiler arasında hızlı değişimler yaşanıyor. Hong Kong’daki Bakehouse, üçüncü tedarikçiden sonra dördüncüye yöneliyor.

Related Posts

Zam yağmuru başladı

Son iki aydır frene basarak beklentilerin altında gelen enflasyon verileri ile memur ve emeklinin maaş zamları da tırpanlandı. Haziran verisi ile birlikte yıllık enflasyon ikinci kez yüzde 35 seviyesinde kaldı.

Sigara zamları başladı: Bir gruba 5 TL’lik dev zam

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna zam yapıldığını sosyal medya üzerinden duyurdu. Dündar, kişisel hesabından yaptığı paylaşımda, “Ve sigaraya ilk zam dediğimiz gibi 5 TL geldi. Hayırlı olsun” ifadelerini …

Borsa faiz indirimi söylentilerinden bile etkilendi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,39 değer kazanarak 10.228,39 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 39,37 puan artarken, toplam işlem hacmi 120,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,70 değer kaybederken …

Oto satışı arttı, elektrikli hızlandı

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak – haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1 artarak 607 bin 379 oldu.

Avrupa’da üst üste ikinci ay en çok satan otomobil

Bunun nedeni, mükemmel seyrini sürdüren ve Dacia Sandero’nun önünde kalmayı başaran Renault Clio’dur . JATO Dynamics verilerine göre, Volkswagen T-Roc ilk 3’e girdi ve Peugeot 208 dışarıda kaldı. Yılın beşinci ayına ilişkin istatistiklere göre …

Bloomberg: TCMB ticari kredi limitlerini gevşetmeyi planlıyor

Bloomberg: TCMB ticari kredi limitlerini gevşetmeyi planlıyor