Suriyeli Kürtlerden “demokratik devlet” çağrısı

Suriyeli Kürtler, Demokratik Devlet Çağrısında Bulundu

Suriyeli Kürtler, Suriye’nin geleceğine dair düzenledikleri konferansta Kürtlerin haklarının güvence altına alındığı “demokratik ve ademimerkeziyetçi bir devlet” çağrısında bulundu. Ülkenin kuzeydoğusundaki Kamışlı kentinde yapılan konferansa, Kürt Ulusal Konseyi’nin üst düzey yetkilisi Muhammed İsmail başkanlığında yaklaşık 400 Kürt temsilci katıldı.

Konferansta Kürt halkının anayasal haklarının güvence altına alınması, uluslararası insan hakları sözleşmelerine bağlılık ve kadınların özgürlüğünün korunması vurgulandı. Ayrıca, demokratik ve ademimerkeziyetçi bir devlet için Kürt güçlerle Şam’daki yeni yönetim arasında ulusal diyalog için bir temel oluşturacak vizyon için de çağrı yapıldı.

Konferansa Türkiye’den Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti de katıldı. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi, konferansta yaptığı konuşmada, “Tüm Suriyeli bileşenlere ve Şam hükümetine mesajımız şudur: Bazılarının söylediğinin aksine, bu konferans bölünmeyi amaçlamamaktadır” dedi.



Kamışlı’da düzenlenen konferansa katılan DEM Parti heyeti, burada Mazlum Abdi ile görüştü Fotoğraf: ANKA

Kürtlerin Suriye’de radikal demokratik dönüşümlerde öncü rol oynaması hedeflenirken, Suriyeli Kürtlerin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi sayesinde elde ettikleri kazanımları kaybetmek istemedikleri belirtildi. Ayrıca, Suriyeli Kürt yetkililerin tam bağımsızlık değil, bağımsızlığı koruyacak bir yapı arayışında oldukları ifade edildi.

Suriye’deki petrol ve gaz alanlarının çoğunluğunun Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kontrolünde olduğu ve bu alanların yeniden yapılanma sürecinde kritik bir rol oynayabileceği düşünülüyor. Suriye’de Esad rejiminin devrilmesiyle iktidara gelen yeni yönetim, Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilen YPG’nin oluşturduğu SDG ile anlaşma yapmış olsa da, Kürt yönetimi yeni ulusal hükümetin çeşitliliği yeterince yansıtmadığı gerekçesiyle tepki göstermişti.

Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı anayasa bildirgesi de eleştirilere maruz kalmış, yetersiz bulunmuştu. Suriyeli Kürtler, ülkede herkesin eşit haklara sahip olması ve kadınların devlet kurumlarında aktif şekilde yer alması gerektiğini savunuyor.

DW,AFP,AP / CÖ,ET

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl erişebilirim?

Related Posts

Lancet: ABD’nin dış yardım kesintileri 14 milyon ölüme yol açabilir

Lancet: ABD’nin dış yardım kesintileri 14 milyon ölüme yol açabilir

ABD istihbaratından yeni sızıntı… İran kavgası bitmedi

ABD medyası ile ABD Başkanı Donald Trump yönetimi arasındaki, ‘İran’ın nükleer tesisleri imha edildi mi edilmedi mi’ tartışması büyüyor.

Resmî Gazete’de bugün (1 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (1 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

İsrail’in yardımına yine Pentagon yetişti: ABD’den İsrail’e dev silah satışı

ABD’de Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) tarafından yapılan açıklamada, “Satış, İsrail’in sınırlarını, hayati altyapısını ve nüfus merkezlerini savunma kabiliyetini geliştirerek mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılama …

İzmir Karşıyaka’da trafo bomba gibi patladı, facianın eşiğinden dönüldü

İzmir Karşıyaka’da bir trafoda meydana gelen patlamalar büyük tedirginliğe neden oldu. Mahalle sakinleri sık sık aynı sorunun yaşandığını vurgulayarak, elektrik şirketinin bölgeye gerekli yatımları yapmadığını ileri sürdü.

20 milyonluk rüşvet iddiasına ‘mesnetsiz’ açıklaması

Eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturmasında ifade veren Halil Kurdu, iş adamı Mehmet Tatlıcı’dan 20 milyon TL rüşvet alındığını iddia etti. Rüşvetin, Beylikdüzü’ndeki bir arsanın üst irtifak hakkı karşılığında protokolle kamuya devredilmesi sürecinde verildiği öne sürüldü. Tatlıcı’nın avukatı Ayhan Duran, Halil Kurdu’nun iddialarının asılsız ve kişisel husumete dayandığını savundu.