Altın Madencileri Derneği’nden ‘teşvik’ tepkisi: ‘Yatırımcının tabutuna son çivi çakıldı’

Türkiye’nin Altın Madenciliği Sektörü Teşvikten Çıkarıldı

Türkiye’nin cari açığını azaltabilecek stratejik sektörlerinden altın madenciliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ile yatırım teşvik sisteminden çıkarıldı.

Karara tepki gösteren AMD Başkanı Yücel, yaptığı yazılı açıklamada, altın madenciliği yatırımcısına yönelik büyük bir adaletsizlik yapıldığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce açıkladığı 100 ton altın üretim hedefini hatırlatan Yücel, “Bu hedef ortadayken yaklaşık 10 milyar dolarlık yeni yatırımı engelleyecek bir kararın ülkeye veya ekonomiye bir katkısı olabilir mi? Üretimi değil, ithalatı ödüllendiren bu anlayış, Türkiye’nin stratejik çıkarlarıyla açıkça çelişmektedir” dedi.

  • Altın ithalatının yıllık 150 ton seviyesinde olduğu bir ülkede yerli üretimin bu şekilde engellenmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Yücel, “Bu karar, hem Orta Vadeli Program hedefleriyle hem de kalkınma planlarıyla açıkça çelişiyor. Büyük sermaye ve uzun geri dönüş süresi gerektiren stratejik bir sektörün, gelişme potansiyeli göz ardı edilmemeli” ifadelerini kullandı.

“BU KARAR HANGİ BAKANLIKLARLA GÖRÜŞÜLDÜ?”

Yücel, sektörel istişare yapılmadan kararın alındığına dikkati çekerek, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu düzenlemeyi kimlerle, hangi sektör temsilcileriyle hazırladı? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu sürecin neresinde? Stratejik kaynaklar, cari açık ve yerli üretim hedefleri neden göz ardı edildi” diye sordu.

“VERGİSİNİ ÖDEYEN CEZALANDIRILIYOR”

Altın madenciliğinin Türkiye’de tüm vergisel yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirdiğini hatırlatan Yücel, “Kurumlar vergisi, devlet hakkı, ruhsat ve orman bedelleri dahil birçok başlıkta gelişmiş ülkelerin çok üzerinde vergi ödüyoruz. Buna rağmen teşvik sisteminden dışlanmak, büyük bir çelişkidir. Güvenli liman olan altın üretimi, bizde cezalandırılıyor” dedi.

“DÜNYA TEŞVİK EDİYOR, BİZ SIRTIMIZI DÖNÜYORUZ”

Yücel, dünyadaki stratejik maden politikalarına işaret ederek, şöyle konuştu:

  • “Amerika, Çin, Kanada gibi ülkeler altın madenciliği ve kritik minerallerde kendi kaynaklarını güçlendirmek için yeni destek programları açıklıyor. Biz ise yatırımcımızı yalnız bırakıyor, teşviki geri çekiyoruz. Küresel risklerin arttığı, stratejik metallerin diplomatik güç haline geldiği bir dönemde Türkiye’nin altına sırtını dönmesi, ekonomik ve jeopolitik açıdan anlaşılır değildir.”

Devlet hakkı oranlarının artırılmasının tartışıldığı bir dönemde alınan bu kararın manidar olduğunu vurgulayan Yücel, “Zaten ağır vergi yükü altındaki sektöre bir darbe daha vurmak, ancak altın karşıtı lobileri sevindirir. Ancak kaybeden yatırımcı değil, ülke olur. Zaten ağır vergi ve yükümlülükler altında çalışan sektör bir de teşviksiz bırakılırsa nasıl ayakta kalacak” ifadelerini kullandı.

“ALTIN ÜRETİMİ KIRSAL KALKINMANIN LOKOMOTİFİ”

Yücel, sektörün kırsal bölgelerde yarattığı kalkınma etkisine dikkati çekerek, “Altın üretimini 100 tona çıkarmak için 10 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Bu da döviz tasarrufu, istihdam, teknoloji transferi ve kırsal kalkınma anlamına gelir. Bütün bu değerler göz ardı ediliyor” dedi.

“ÜRETMEK İSTİYORUZ, İTHALATA MAHKUM KALMAK İSTEMİYORUZ”

Yücel, son olarak hükümete çağrıda bulunarak, şunları söyledi:

  • “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz başta olmak üzere; Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Alparslan Bayraktar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır’ı bu kararı yeniden değerlendirmeye davet ediyoruz. Altın üretimini teşvik etmek yerine maliyet yükünü artırmak, yalnızca yatırımcıyı değil Türkiye ekonomisinin tamamını riske atar. Bu kararı gözden geçirin. Biz üretmek istiyoruz, ithalata mahkum kalmak istemiyoruz!”

Related Posts

Avrupa’da üst üste ikinci ay en çok satan otomobil

Bunun nedeni, mükemmel seyrini sürdüren ve Dacia Sandero’nun önünde kalmayı başaran Renault Clio’dur . JATO Dynamics verilerine göre, Volkswagen T-Roc ilk 3’e girdi ve Peugeot 208 dışarıda kaldı. Yılın beşinci ayına ilişkin istatistiklere göre …

Bloomberg: TCMB ticari kredi limitlerini gevşetmeyi planlıyor

Bloomberg: TCMB ticari kredi limitlerini gevşetmeyi planlıyor

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Mavi Vatan’a döndü

Somali’de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 9 ay sonra Mavi Vatan’a döndü.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 6,6 artışla 11.854,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yükselişini sürdürerek 11.906,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor: Mevduat faizlerinde değişim kapıda!

Enflasyon verilerinin açıklanmasına sayılı günler kala, ödemelerde yaşanacak değişiklikler yakından takip ediliyor. Bu süreçte açıklanacak enflasyon verisi, bankada parası olanları da etkileyecek. 3 Temmuz’da açıklanacak verinin faiz indirimi beklentisini artırması durumunda mevduat kazançlarında düşüş yaşanabilir. İşte en yüksek faiz veren bankalar ve 1 milyon TL’nin güncel getirisi…