Yeni mantar pilleri: Elektrikle şarj edilmeyecek, sadece “beslenecek”

İsviçre’den Yenilik: Mantar Pili!

İsviçreli bilim insanları, geleceğin enerji depolama teknolojisi olarak gösterilen inovatif bir mantar pili geliştirdi. Bu pil, neredeyse tamamen doğal malzemelerden yapılmış olup biyolojik olarak tamamen parçalanabilir özellik taşıyor ve enerji üretmek için beslenmeye dayanıyor. Bu özellikleri sayesinde çevre dostu bir çözüm sunan mantar piller, elektronik atık sorununu hafifletme potansiyeline sahip.

Gelecekte dünya çapında yaklaşık 75 milyon ton elektronik atık üretileceği tahmin ediliyor. Mevcut piller genellikle toksik metaller ve sentetik bileşenler içerdiğinden geri dönüşümü zorlaştırıyor ve çevreye zarar veriyor. İsviçre’deki malzeme bilimi enstitüsü Empa’daki araştırmacılar, bu soruna bir çözüm getirerek mantarları alternatif bir güç kaynağı olarak kullanmaya karar verdiler.

Mantar Pili Nasıl İşliyor?

Kompostlanabilir ve toksik olmayan mantar pillerinin yapımında selüloz, balmumu ve maya gibi doğal malzemeler kullanılıyor. Pil tasarımında iki farklı mantar türü bulunuyor: Saccharomyces cerevisiae (maya) ve Trametes pubescens (beyaz çürüklük mantarı). Anot bölgesi, mayanın şekerleri parçalayarak elektronları serbest bırakmasını sağlıyor, bu da minyatür bir elektrik jeneratörüne benzetilebilir.

Mantarlar, pilin içinde bulunan besinlerle beslenerek enerji üretiyor. Pilin kullanıma hazır hale gelmesi sadece birkaç hafta sürüyor ve ardından elektrik üretmeye başlıyor.

Performans ve Kullanım Alanları

Tek bir mantar pilinin üretebileceği enerji miktarı 300 ila 600 milivolt arasında değişiyor ve birkaç gün boyunca çalışabiliyor. Dört pil bir araya getirildiğinde küçük cihazlar gibi çevresel sensörleri 65 saat boyunca çalıştırabiliyor. Ancak halen, telefon ve tablet gibi günlük elektronik cihazlar için yeterli gücü sağlayamıyorlar.

Şu anda umut verici bir teknoloji olan mantar pilleri, güçlü ve kararlı hale getirmek için geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bu teknolojinin gelecekte daha geniş kullanım alanlarına yayılması bekleniyor.

Related Posts

WhatsApp geri adım attı! 2026’da devreye sokacak

WhatsApp reklam özelliğini 1 yıl sonra devreye alacağını bildirdi.

Genç Milli Yüzme Takımı’ndan 2 madalya

Milli yüzücüler, Portekiz’in Setubal kentinde gerçekleştirilen Gençler Avrupa Açık Su Yüzme Şampiyonası’nda birer altın ve gümüş madalya elde etti.

“Kum bataryası” enerjide çağ mı açacak?

Yenilenebilir enerjide çığır açacak bir gelişme Finlandiya’dan geldi. Ülkenin küçük kasabalarından Pornainen’de, dünyanın en büyük kum temelli ısı bataryası devreye alındı. Elektrik yerine ısı depolayan bu sistemin yakıtı ise oldukça ilginç: kum ve ezilmiş sabuntaşı.

Türkiye’de popüler telefon markası bir ülkede daha yasaklandı

Türkiye’de popüler dünyaca ünlü telefon markası o ülkede kara listeye alındı.

Şifreler tarihe karışacak! Apple bombayı patlattı

Apple yeni projesi ile birlikte şifre olmadan cihazlar arasında veri aktarımının güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacak.

Xbox’un yeni RPG dünyası büyülüyor

Xbox’un 2025 Yaz Vitrini’nde öne çıkan yapımlardan biri InXile tarafından geliştirilen Clockwork Revolution oldu. Steampunk bir şehirde geçen ve zamanla oynamaya dayalı bu RPG, oyuncuya geçmişe müdahale ederek bugünü değiştirme gücü veriyor. Eski …